Do ugotowania barszczu do pasztecików
3 buraki – średnie,
włoszczyzna, taka jak do klasycznego rosołu,
po kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego,
3–4 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny.
Oczywiście doprawiać będziemy solą i pieprzem.
Barszcz gotujemy na bulionie warzywnym, zatem zaczynamy od obrania i pokrojenia warzyw na bulion. Wrzucamy oczyszczoną włoszczyznę do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprawiamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim, na niewielkim ogniu gotujemy. Mamy chwilę na obranie i pokrojenie buraków – wrzucamy je, kiedy woda zacznie wrzeć. Bulion z burakami gotujemy pod przykryciem (aby nie kipiał oraz by nie stracił koloru należy uchylić pokrywkę) około 2 godzin.
Po tym czasie doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, sokiem z cytryny. Nie ma tu reguły, bo niektórzy wolą barszcz kwaśny, inni pikantny. Buraki do barszczu możemy dodać starte – szybciej się gotują i dają więcej koloru. Pod koniec gotowania, dla poprawy koloru, możemy dodać jeszcze kawałek surowego buraka.
Znacie inny przepis na buraczkową? Podzielcie się nim w komentarzu.