Zupy Zupa szparagowa - przepis

Zupa szparagowa – przepis

-

Ma dużą wartość odżywczą, co doceniono w niektórych krajach, sporządzając z niej różnego rodzaje potraw. Jest jednym z głównych składników francuskiej sałatki nicejskiej, włoskiego sosu złożonego z czosnku, cebuli, pomidorów, bazylii i fasoli, wielu zapiekanek warzywno – mięsnych, samodzielnego dania z podsmażoną na maśle bułką tartą, a także zupy często zabielanej śmietaną.

Do przygotowania smacznej zupy z fasolki szparagowej będzie potrzebne:

1,5 l wywaru z warzyw bądź mięsnego

5-6 ziemniaków

1 marchewka

30 dag fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)

1 łyżka śmietany kwaśnej śmietany (12 lub 18%)

sól, pieprz

Uwaga!

Jak wmieszać śmietanę do gorącej zupy? Śmietanę umieszczamy w miseczce, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy z łyżką gorącej zupy, po czym dodajemy kolejne dwie łyżki gorącego wywaru i dobrze rozprowadzamy w śmietanie. Następnie przelewamy do garnka, mieszamy całość.

Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i podzieloną na mniejsze kawałki fasolę. Ugotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i śmietaną.

Do zabielania zupy lepsza jest śmietana 12%, która w przeciwieństwie do 18% nie warzy się w gorącej zupie.

Ciekawą wersją zupy z fasolką szparagową jest taka, która przygotowuje się na bazie zmiksowanych ziemniaków:

Będzie potrzebne:
1,5 l wywaru mięsnego bądź warzywnego
1,5 ziemniaków
30 – 40 dag fasolki szparagowej
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru, ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia, wyjąć ziemniaki za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić w misce, podlać pół szklanką wywaru, zmiksować za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlać wywarem. Następnie wmieszać zmiksowaną, ziemniaczana pulpę do zupy, dodać fasolkę szparagową pociętą na mniejsze, skośne kawałki. Gotować do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając, doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wytapiając z nich tłuszcz. Zupę rozlać do talerzy, posypać skwarkami z boczku i natką z pietruszki. Podawać z czosnkowymi grzankami.

zupa z fasolki szparagowej szybki przepisFot. Agnieszka Pietnoczka

Znacie inny przepis na zupę szparagową? Podzielcie się nim z nami.

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Ubezpieczenia na życie w bankach

Obecnie banki są nie tylko instytucjami, udzielającymi kredytami, ale także instytucjami oferującymi ubezpieczenia. W zależności od sytuacji klienta mogą one mieć charakter dobrowolny lub przymusowy (np. polisa zabezpieczająca przed utratą pracy przy zaciąganiu kredytu gotówkowego).

E-papierosy – opinie

Jak działa e-papieros i czy rzeczywiście jest zdrowszy od zwykłego? Czy da się ograniczyć, a nawet rzucić palenie dzięki nowemu wynalazkowi?

Zobacz też

Zasady dziedziczenia

Sporządzenie testamentu to najlepsze rozwiązanie w przypadku jeżeli nie chcemy, by nasz majątek odziedziczyli krewni. Musimy się bowiem liczyć z tym, że nie pozostawiając oświadczenia woli, o tym do kogo trafi nasz dorobek zadecyduje ustawa.

Czy wywoływanie zdjęć przez internet jest bezpieczne? Wyjaśniamy

Wiele słyszy się o próbach wyłudzenia danych czy pieniędzy w internecie. Dziennikarze, eksperci, a nawet influencerzy przestrzegają przed publikowaniem...

Jak nosić pierścionki? Krótki poradnik

Styl biżuterii i sposób jej noszenia ciągle się zmieniają wraz ze zmieniającymi się trendami. Obecnie bardzo popularne stały się...

Może Cię zainteresuje: