Ma dużą wartość odżywczą, co doceniono w niektórych krajach, sporządzając z niej różnego rodzaje potraw. Jest jednym z głównych składników francuskiej sałatki nicejskiej, włoskiego sosu złożonego z czosnku, cebuli, pomidorów, bazylii i fasoli, wielu zapiekanek warzywno – mięsnych, samodzielnego dania z podsmażoną na maśle bułką tartą, a także zupy często zabielanej śmietaną.
Do przygotowania smacznej zupy z fasolki szparagowej będzie potrzebne:
1,5 l wywaru z warzyw bądź mięsnego
5-6 ziemniaków
1 marchewka
30 dag fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1 łyżka śmietany kwaśnej śmietany (12 lub 18%)
sól, pieprz
Uwaga!
Jak wmieszać śmietanę do gorącej zupy? Śmietanę umieszczamy w miseczce, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy z łyżką gorącej zupy, po czym dodajemy kolejne dwie łyżki gorącego wywaru i dobrze rozprowadzamy w śmietanie. Następnie przelewamy do garnka, mieszamy całość.
Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i podzieloną na mniejsze kawałki fasolę. Ugotować do miękkości wszystkich warzyw. Doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i śmietaną.
Do zabielania zupy lepsza jest śmietana 12%, która w przeciwieństwie do 18% nie warzy się w gorącej zupie.
Ciekawą wersją zupy z fasolką szparagową jest taka, która przygotowuje się na bazie zmiksowanych ziemniaków:
1,5 l wywaru mięsnego bądź warzywnego
1,5 ziemniaków
30 – 40 dag fasolki szparagowej
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru, ugotować do miękkości. Zdjąć z ognia, wyjąć ziemniaki za pomocą łyżki cedzakowej i umieścić w misce, podlać pół szklanką wywaru, zmiksować za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt gęsta, podlać wywarem. Następnie wmieszać zmiksowaną, ziemniaczana pulpę do zupy, dodać fasolkę szparagową pociętą na mniejsze, skośne kawałki. Gotować do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając, doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, wytapiając z nich tłuszcz. Zupę rozlać do talerzy, posypać skwarkami z boczku i natką z pietruszki. Podawać z czosnkowymi grzankami.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na zupę szparagową? Podzielcie się nim z nami.