Przetwory

Papryka w miodzie – przepis

Marynowana papryka z miodem świetnie nadaje się na lekką kolację. Po miesiącu marynowania, papryka będzie nadawała się do jedzenia.

Buraki zasmażane – przepis

Burak ćwikłowy, z których przygotowuje się barszcz czerwony, surówki, a nawet ciasta, jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw korzennych w Polsce. Od wieków uważano go za warzywo, mające naturalne właściwości lecznicze.

Papryka konserwowa z miodem – przepis

Papryka marynowana jest robiona w większości polskich domów. Jest cenionym przepisem na zimę. Nie wszyscy wiedzą, że na paprykę marynowaną jest kilka bardzo różnych przepisów. Świetnie smakuje papryka zrobiona z miodem.

Ćwikła z chrzanem – przepisy

Ćwikła to nie tylko wyśmienita sałatka, pełna witamin i ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu wartości odżywczych. To przede wszystkim doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych, wędlin czy gulaszów. Co więcej, samodzielne wykonanie ćwikły w domu jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić problemu. Poniżej przedstawiamy przepisy na jej wykonanie.

Ćwikła – przepisy

Kiedy latem i jesienią sklepowe półki i stragany uginają się od najprzeróżniejszych warzyw i owoców przychodzi pora na prawdziwe sałatkowe szaleństwo. Mamy szansę na samodzielne wykonanie smacznych i bardzo zdrowych sałatek i surówek. Do takich należy ćwikła, czyli sałatka z gotowanych, tartych buraczków, najczęściej z dodatkiem kminku.

Chrzan domowy – przepisy

Chrzan jest rośliną, której uprawy można spotkać na terenie całej Europy oraz Azji. Powszechnie występuje w Polsce, stąd zapewne tak duża popularność tej rośliny w naszej rodzimej kuchni. Co więcej, chrzan jest znany nie tylko ze względu na swoje zastosowanie w kuchni, ale także ze względu na lecznicze działanie, które wykazuje.

Marynata z cukinii – przepis

Cukinia jest świetnym, zielonym i zdrowym warzywem, które można zjeść na wiele sposobów. Można zrobić z niej leczo lub bigos. Można panierować plastry cukinii i usmażyć jak mięso. Bardzo smaczna jest zupa z cukinii, która jest nagradzana na kulinarnych konkursach i staje się coraz bardziej popularna. My proponujemy marynatę z cukinii.

Czosnek marynowany – przepis

Marynowany czosnek jest fantastyczną przyprawą, która może stać się tajemnicą naszej kuchni. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najbardziej pracochłonne jest obieranie czosnku, reszta zajmuje dosłownie chwilkę.

Latest news

Zakład pogrzebowy – profesjonalna obsługa w trudnych chwilach

Po śmierci bliskiej osoby stajemy przed koniecznością zorganizowania ceremonii pogrzebowej i dokonania pochówku. Zadania z tym związane mogą nas...
- Advertisement -

Dlaczego warto kupić mieszkanie na warszawskim Wawrze?

Wawer jest jedną z dzielnic Warszawy, stolicy Polski. Położona jest na wschodnim krańcu miasta i graniczy z innymi dzielnicami,...

Czym zajmuje się kosmetolog? Czy kosmetologia to dobry kierunek?

Studia na kierunku kosmetologia cieszą się coraz większą popularnością – nie bez przyczyny. Zapotrzebowanie na usługi wykwalifikowanych kosmetologów rośnie,...

Must read

Zakład pogrzebowy – profesjonalna obsługa w trudnych chwilach

Po śmierci bliskiej osoby stajemy przed koniecznością zorganizowania ceremonii...

Dlaczego warto kupić mieszkanie na warszawskim Wawrze?

Wawer jest jedną z dzielnic Warszawy, stolicy Polski. Położona...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you

Ślinotok u psa – przyczyny

Przyczyny ślinotoku u psa mogą być różne. Niektóre rasy mają skłonność do nadmiernego ślinienia się, np. boksery, basety, dogi lub bernardyny. Często jednak bywa objawem poważnych chorób. Zawsze powinniśmy w takiej sytuacji zwrócić się o pomoc do weterynarza, który na podstawie badań może zdiagnozować problem.

Masa truskawkowa do tortu – przepis

Truskawki to wyjątkowo aromatyczne, słodkie i smaczne owoce, a pomysłów na ich wykorzystanie nie sposób zliczyć. Robi się z nich przetwory, wykorzystuje do wypieków, galaretek, lodów, a także innych deserów, koktajli czy soków. Stanowią one albo ich główny element, albo jedynie składnik dodatkowy, dekoracyjny. Jednak bez względu na to, jaką pełnią rolę, truskawki są smaczne, zdrowe i nie można przejść obok nich obojętnie.

Dzika róża – właściwości lecznicze

Dziką różę warto mieć przy płocie, albo przynajmniej wiedzieć, gdzie rośnie okaz, z którego można zebrać owoce, liście oraz kwiaty. Każda z tych części rośliny wywiera korzystne działanie na zdrowie i urodę. Najsmakowitsze kuracje przeprowadza się zaś z użyciem czerwonych owoców, szupinek, które najkorzystniej jest zbierać dopiero po przymrozkach.